Wat is een keiki

Als er een plantje uit een slapend oog van een bloemstengel groeit noem je dit keiki, groeit het aan de basis van de plant spreek je van zijscheut. Beide zijn dit plantjes die spontaan en zonder bevruchting gaat groeien. Bij de Phalaenopsis (en nog een paar andere orchideeën soorten) komt dit geregeld voor. Waarom het gebeurd is moeilijk te zeggen. Ga je het op internet en in boeken opzoeken dan zijn er heel veel verschillende meningen, de een het over het verjongen van de plant en de ander over dat de plant het niet zo naar zijn zin heeft.

Keikipasta, waar kan je het kopen

Het mogelijk om met behulp van keikipasta de plant te stimuleren een keiki te laten maken. Deze keikipasta kan je kopen op www.123zaden.nl

Van insmeren tot plantje

In april 2008 heb ik de keikipasta via ebay gekocht. Je krijgt een buisje met 5ml pasta. Dat lijkt niet veel maar je hebt maar een heel klein beetje nodig om een een slapend oog in te smeren. Opmerking: niet elk ingesmeerd oog zal zich ontwikkelen tot een keiki.

 

17 april 2008 Als eerst moet je het bechermende kapje van het slapend oog verwijderen. Pas op dat je het slapend oog niet beschadigd.

Met behulp van een coctail prikker smeer je een heel klein beetje van de keikipasta op het slapend oog.

15 mei 2008

18 juni 2008 Jammer genoeg is de foto niet scherp, maar je kan duidelijk zien dat er iets gaat groeien.

De plant op een plek met meer licht gezet, kijken of het dan wat sneller gaat.

11 juli 2008 Binnen een maand is daar dan ineens een blad. De keikipasta heeft zelfs zo goed gewerkt dat uit 1 slapend oog niet 1 maar zelfs 2 keiki's zijn gekomen!!!

19 augustus 2008 Het blad van de keiki's zijn tussen de 4 en 6cm groot.

22 september 2008 Het blad van de keiki's zijn tussen de 4 en 9cm groot.

17 oktober 2008 En daar zijn dan de eerste wortels!!! De grootste is in minder dan 1 maand tijd 2.5cm groot geworden. Het blad is tussen de 4 en 9.5cm groot.

 

20 november 2008 Het blad is tussen de 4 en 9.5cm groot. De wortels zijn tussen de 4 en 5.5c

30 december 2008 Deze maand geen foto. Het blad is tussen de 4 en 10cm groot. De wortels zijn tussen de 4 en 5.5cm groot. De stengel boven de keiki is geel aan het worden.

 

20 maart 2009 Eindelijk er gaat weer wat gebeuren! Een aantal maanden heeft de groei stil gestaan, niet zo gek eigenlijk het was winter en het aantal uren licht is dan laag. Er zijn 4 puntjes te zien die wortels gaan worden, het totaal aantal wortels komt dan op 8.

September 2009

Verzorging van een keiki

 De moederplant zorgt zelf voor de keiki, dus je hoeft er vooral in het begin zelf niks aan te doen. Pas als de wortels ± 2cm groot zijn mag je de wortels een klein beetje nat sproeien, pas dan wel op dat de blaadjes van de keiki niet te nat worden dit kan weer voor rot zorgen. Je hoeft ook niet elke keer als je de moederplant water geeft de keiki ook water te geven, het is wel de bedoeling dat de moederplant de meeste zorg doet.

 

Wanneer mag je een keiki van de moeder afhalen

In de natuur valt een keiki vanzelf van de moeder af. Zo zou het dus kunnen gebeuren dat de keiki een aantal jaar aan de moederplant kan blijven vast zitten. Maar de mens wil meestal niet zo lang wachten. Je kunt de keiki er beter langer dan te kort aan laten zitten, het plantje heeft zo meer overleving kansen en is veel sterker. Wanneer mag je de keiki van de moeder afhalen: er moeten minstens 3 wortels van tenminste 5cm aan de keiki zitten.

Oppotten van een keiki

Als je de keiki van de plant hebt gehaald moet je hem oppotten in orchideeëngrond en het liefst in een transparante orchideeënpot. Ongeveer 1 week na het oppotten geef je het jonge plantje voor het eerst water. Door pas na 1 week water te geven krijgen de wortels de kans om zelf naar water te gaan zoeken en hechten ze zich sneller aan de nieuwe orchideeëngrond.